la 21.5.2016 klo 11:00
Kauneimmat kirjat 2015


Suomen kirjataiteen komitea on valinnut kirjataiteen Vuoden kauneimmaksi kirjaksi 2015 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaiseman teoksen Kalevala ja opas sen lukemiseen. Sen on toimittanut Liisa Kaski. Kirjan graafinen suunnittelija on Sanna-Reeta Meilahti, joka sai tänä vuonna yhteensä viisi palkintoa kauneimpien kirjojen graafisesta suunnittelusta.

Kirjataiteen komiten perustelut:

Virkistävä tulokas kullalla silattujen, taideteoksin kuvitettujen Kalevala-jättiläisten joukkoon: oikeasti luettavaksi tarkoitettu Kalevala! Tämä versio kansalliseepoksestamme on arvokas olematta pompöösi ja vähäeleinen olematta kuivakas. Se tuntuu samanaikaisesti sekä perinteitä kunnioittavalta että raikkaalta.
Mukavan käteensopivassa kirjassa sivun reunan punainen ornamenttikuvio erottaa varsinaisen Kalevalan sen lopussa olevasta lukuoppaasta.
Kirjan kaikki ratkaisut tukevat käsikirjamaista muotoa. Kansi on lähestyttävä ja heti esilehdiltä aukeaa juonta selventävä kartta, joka liittää Kalevalan osaksi fantasiakirjallisuuden jatkumoa.
Sisäsivujen kaunis ja loppuun saakka tarkoin huoliteltu typografia tekee lukemisesta soljuvaa. Punaista lisäväriä on käytetty taiten ja harkitusti tuomaan sivuille valoa ja eloa. Näin klassikosta voi karistaa pölyt tyylikkäästi ja olennaista hälventämättä.

Vuoden kauneimmat kirjat 2015 -kokoelmaan valittiin tämän lisäksi 24 muuta kirjaa. Teokset palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin viisi kirjaa

Suomen kirjataiteen komitean tavoitteena on kiinnittää huomio kirjoihin kirjataiteellisina kokonaisuuksina. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea pyrkii löytämään teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu alkaen typografiasta ja päätyen valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Vuoden kauneimmat kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Kolmenkymmenen maan kauneimmat kirjat ovat esillä Leipzigin kirjamessuilla 17.-20.3.2016. Suomesta ovat mukana Vuoden kauneimmat kirjat 2014.

 

IN ENGLISH:

The most beautiful books.