la 21.5.2016 klo 12:00
Tangram – oivalla matematiikan taito!


Tangram on monipuolinen näyttely- ja oppimistapahtuma kaikenikäisille. Se tarjoaa tutkittavaksi käsinkosketeltavaa matematiikkaa ja matemaattista taidetta, jotka ovat osa arkipäivän elämäämme. Lähes kaikki ympäröivässä maailmassamme perustuu lopulta matematiikkaan, esimerkiksi arkkiteh-tuuri, taide, käsityöt, teknologia ja lääketiede.

Matematiikan logiikka ja yhtälöt avautuvat näyttelyssä yksinkertaisten esimerkkien ja visuaa-lisen geometrian avulla. Kävijä voi pelata Tangram-pulmapeliä, laatia sääkäyriä ja kokeilla naruveis-tosten tekoa. Interaktiivinen näyttely innostaa oppimaan ja parantaa oppilaiden motivaatiota.

Näyttely on valmistunut Ruotsin tiedekeskuksen Innovatumin ja teknisen museon, Latvian tiedekeskuksen Z(in)oon, Viron Energian Oivalluskeskuksen ja Helsingin yliopiston opettajankoulu-tuslaitoksen yhteistyönä. Se on ollut esillä mm. Tukholman tekniikan museossa ja Tallinnan tiedekes-kuksessa. Näyttely tuo ennakkotuulahduksen 9.-13.8.2016 Jyväskylässä järjestettävästä maailman suurimmasta matematiikkaa ja taidetta yhdistävästä Bridges-konferenssista.

Näyttelyyn liittyvissä työpajoissa rakennellaan ja askarrellaan hollantilaisen taiteilijan ja matemaatikon Theo Jansenin alkuperäisideoihin perustuvia 4DFrame-malleja. Työpaja järjestetään klo 16–17, jolloin malleja voi rakennella ohjatusti.