Kuva: Vanaja tournament 2015
Aikuiset ihmiset hakkaavat toisiaan rautaisilla kirveillä ja miekoilla haarniskat päällä. Mistä ihmeestä on oikein kyse? Buhurt on keskiaikaisilla varusteilla tapahtuva täyskontaktilaji, jota on harrastettu jo 1300-luvulta asti. Suomeen laji on rantautunut vasta viime vuosina.
Varusteiden täytyy olla historiallisille vastineillensa uskollisia ja ne ovat oikeiden seppien tekemiä. Aseet ovat tylsiä, mutta painavat yhtä paljon kuin aidot aina kahteen ja puoleen kiloon saakka. Haarniskat ja suojavarusteet taas painavat kymmeniä kiloja. Varusteiden laadulla on elintärkeä merkitys. “Riski loukkaantumisiin on aina olemassa, mutta hyvät varusteet ennaltaehkäisevät niitä”, kertoo Sami Törmänen Medieval Combat Sport Finlandin (MSCF) Jyväskylän jaostosta.
Lajia harrastetaan jopa 21 hengen joukkueissa, mutta myös kaksintaisteluina. Joukkuepeleissä on tarkoitus saada vastustajat kumoon tai luovuttamaan, kaksintaisteluissa taas lasketaan pisteitä.
MCSF Jyväskylä aloitti toimintansa 2014. Suomessa harrastajia on vasta vajaa sata, mutta harrastajamäärä on kovassa kasvussa. Törmänen päätyi lajin pariin pohdittuaan kamppailulajin aloittamista: “Olin kiinnostunut keskiaikaan liittyvistä asioista, ja kaveri pyysi mukaan kokeilemaan lajia Helsinkiin. Tuntui omalta lajilta. Buhurtissa on vaaran aspekti ja adrenaliini virtaa. Kun ensimmäisen kerran kokeilee panssaria, niin siihen melkein jokainen jää koukkuun. Välineet eivät ole kuitenkaan ihan ilmaisia: haarniskan saa vasta noin tuhannella eurolla.”
Teräs heiluu ja haarniskat kolisevat Ryhtilän pihassa, kun MSCF Jyväskylä esittelee buhurttia kaikelle kansalle
IN ENGLISH:
Demonstration of mediaval combat sport, buhurt. Real blunt blades and axes with metal armors.