Eläköön burleski!

Burleski-1

Georgina CatMint ja Kiki LaFox

 

Jyväskylä Burlesque on kollektiivi, joka kokoaa burleskitaiteilijat yhteen ja järjestää esityksiä Jyväskylässä. Yläkaupungin Yökin saa oman show’nsa taiteilijoiden noustessa lavalle Juomatehtaan studiolla klo 22.30. Kollektiivi myös kurssittaa burleskia. Päätimmekin irrottautua toimistolle Kiki LaFoxin vetämälle burleskin alkeita ja eläytymistä käsittelevälle kurssikerralle kokeilemaan itse, millaista taidetta burleski oikein on!

Taidemuoto selvästi kiinnostaa myös laajemmin: Leijonanluolan saliin oli kerääntynyt noin viitisentoista naista. Osallistujat kertoivat innostuneensa kokeilemaan burleskia moninaisten syiden tähden, mutta painavimmaksi tekijäksi nousivat itsetuntoon liittyvät asiat. Moni koki burleskin tieksi kohti oman kehon arvostamista ja itsen hyväksymistä, itsestä nauttimista.

Puolentoista tunnin tiiviissä paketissa käytiin läpi burleskin perusteita, kuten klassisen ja neoburleskin eroja. Klassiseen burleskiin kuuluu perinteisemmän, pehmeän naisellisuuden esittäminen, kun taas neoburleskissa on mahdollista leikitellä huumorilla sekä erilaisilla rooleilla ja teemoilla. Treenasimme myös joitakin liikkeitä ja shimmyt, bumpit ja grindit pääsivät heti kovaan käyttöön kurssitettavien pyörähdellessä salissa. Taustailla soi tavoiteltavasta tunnetilasta riippuen erilaista musiikkia, joka helpotti eläytymistä. Kaikki heittäytyivät innolla rooleihin, jotka vaihtelivat dramaattisista kohtalottarista kepeisiin hupsuttelijoihin. Välillä Kiki kehotti meitä kuvittelemaan olevamme lavalla kaikkien ihasteltavina. Kokemus oli riemastuttava ja jopa voimaannuttava!

”Olemme saaneet mukaan paljon kiinnostuneita todennäköisesti juuri sen vuoksi, että burleski antaa niin paljon tekijöilleen itselleen”, Kiki LaFox toteaa.

Mitä sitten on odotettavissa Yläkaupungin Yön esitykseltä? Kiki ja Jyväskylä Burlesquen voimahahmo, kurssien ja esitysten pääjärjestäjä Georgina CatMint kertovat, että kyseessä on erityinen tilaisuus.

Yössä nähtävässä show’ssa halutaan antaa kattava kokonaiskuva siitä, mitä burleski on ja voi olla. Esityksessä nähdään niin klassista kuin neoburleskiakin useiden taiteilijoiden muodostamassa kokonaisuudessa. Lavalla nähdään myös siisteyttä ylläpitäviä pick-upeja sekä juontaja, jotka kaikki ovat omissa hahmoissaan ja tuovat esitykseen omaa tunnelmaansa. Tämänkaltaisia, useamman taiteilijan esityksistä koostuvia kokonaisuuksia on harvemmin tarjolla, joten nyt kannattaa tulla katsomaan!

Koska esityksessä taiteilijat ilmentävät omaa seksuaalisuuttaan ja leikittelevät sen kanssa, ohjelma ei sovellu alaikäisille. Kiki LaFox ja Georgina CatMint haluavat kuitenkin muistuttaa, ettei burleski ole aikuisviihdettä vaan viihdettä aikuisille: iloisen ja vapaan ilmapiirin kautta oman luovuuden ammentamista yleisölle.

*

Vielä lopuksi korjaus lehdessä olleeseen, Jyväskylä Burlesquen ohjelmanumeroa käsitelleeseen tekstiin: Jutussa annettiin ymmärtää, että esiintyjä Mallas Athene olisi innostunut burleskista Jyväskylä Burlesquen järjestämien esitysten myötä. Todellisuudessa hän kuitenkin Jyväskylässä pisimpään burleskia esittänyt taiteilija ja klassisen burleskin taitaja, joka opettaa nykyään myös Burleski-instituutissa. Yläkaupungin Yö pahoittelee virhettä.