Poimintoja Kyliltä

Tämän vuoden teema Kyläkaupungin Yö tempaisi toimiston naiset tourneelle keväiselle maaseudulle. Vaikka sitä ei aina keskustan tuntumassa muistakaan, on Jyväskylän kunnan alueella myös täysin aitoa maalaismaisemaa lehmineen ja kyläteineen. Festivaali levittäytyy tänä vuonna yläkaupungin lisäksi kyläkaupunkeihin eli Keltinmäkeen, Myllyjärvelle ja Pohjois-Korpilahdelle. Kävimme vierailulla niissä kohteissa, jotka ovat Yön aikaan bussikyydin päässä keskustasta. Jo pelkästään reitti, jota bussi tapahtuman aikaan kulkee, on näkemisen arvoinen ja nyt keväällä parhaimmillaan. 

Poko-9

Matkaan yläkaupungilta lähdettyämme ohitimme ensin Keltinmäen oman kylätalon, Keltinmäen keitaan, jossa järjestetään Yön aikaan yötanssit klo 20-06. Mustalammen kääntöpaikalla taas on ohjelmanumerona nuotiotapahtuma klo 20-22.

Seuraava etappimme, Kuohun kyläkauppa, muonittaa nälkäisen festivaalikävijän klo 19 asti ja Kuohun kylätalolla on kirppis klo 15-19. Lähistöllä on myös pihakirppiksiä, joille kannattaa jalkautua.

Poko-8

Kuohulta Korpilahdelle ajettaessa tie kulkee välillä Petäjäveden puolella. Yhtäkkiä kyltti hiekkatien varressa kertoo, että olemme jälleen Jyväskylässä, Korpilahdella. Matkan varrella on Sarvenperän Korsu, jossa on festivaalin aikaan yösauna lämpimänä klo 18-24.

Reitillä olevilla metsäkylien taloilla olisi omat synkätkin tarinansa kerrottavana, mutta suuntaamme iloisempiin tunnelmiin Tikkalan kylään Laukkalan kantatilalle. Mennyttä aikaa upealla tavalla henkivä tila on rakennettu vuonna 1863. Talossa on pidetty muun muassa kylän isäntien kesken kansakoulun perustamista koskeva kokous vuonna 1896, sata vuotta sitten. Tilan entisöinnissä ja tavaroiden lajittelussa on tehty suuri urakka ja työ jatkuu edelleen.

Poko-1

Kun astumme väentupaan, henkäisemme hämmästyksestä, sillä tupa henkii talonpoikaista elämää tunnelmineen ja tavaroineen niin vahvasti aivan kuin olisimme tehneet aikahypyn 1800-luvulle. Lisäksi isäntä Tapani Laukkala kertoo tilan historiasta niin rikkaasti ja elävästi, että kierroksen jälkeen pitää melkein katsoa kalenterista, mitä vuotta eletäänkään.

Taloon liittyy muutoinkin niin paljon historiaa ja tarinoita, että niille emme tässä mitenkään kykene tekemään oikeutta muutoin kuin kehottamalla käymään katsomassa. Tila on Kyläkaupungin Yössä auki klo 14-19. Siellä on nähtävillä myös Raija Luukkosen savi-ikoninäyttely ja lasisia ikoniriipuksia. Taiteilija kertoo töistään paikan päällä. Musiikkiesityksiä on klo 14, 15 ja 18.

Poko-3

Laukkalasta suuntaamme Ohelan maitotilalle. Lehmät laiduntavat niityllä ja innostuvat ihmettelemään vieraita. Emäntä Mervi Säynätmäki kertoo lehmien olevan hyvin seurallisia eläimiä. Ja jos on suruja ja murheita, niin navetassa ne kyllä katoavat.

– Maaseutukylän elämästä on muistettava nostaa esiin myös maatalous ja sen erityislaatuisuus Suomessa. Missään muualla ei maito ole niin laadukasta kuin Suomessa, emäntä kehaisee. Ohelan tila on juuri saanut 20-vuotislaatupalkinnon. Tilalla on 125 lypsävää lehmää, joille on parsipedit ja harjakoneet kaupungin nykyaikaisimpiin kuuluvassa navetassa.

Festivaalilla on nyt siis ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkistamaan maitotilan toimintaan ja robottinavettaan sekä näkemään ihkaoikeita lehmiä tilan ollessa auki klo 14-17. Lisäksi tilalta voi ostaa raakamaitoa. Tapahtuman aikaan tarjolla myös kahvia ja tietysti maitotuotteita.

Poko-4

Maitotilalta matkaamme modernille Tikkalan koululle, jossa lapsia kasvatetaan luovuuteen ja yhteisöllisyyteen. Vaikka koulun paikka on vaihtunut ja rakennus on uusi, on Tikkalassa toiminut koulu sadan vuoden ajan. Nykyisen koulun yhteydessä on päiväkoti, ja yhteisrakennuksen käytävillä pienet ja isot voivat leikkiä yhdessä.

Poko-5

Festivaalin aikaan koululla on runsaasti ohjelmaa:

  • Koulun pihassa on lapsille pelejä ja leikkejä klo 12-15.
  • Pihalta starttaa myös Tikkala 10 -juoksulenkki klo 12.15. Reitin maisemat ovat upeat.
  • Koulu muuntuu myös elokuvateatteriksi: Tikkalan koulu 100 vuotta -elokuva ja Lokaleffat pyörivät nonstoppina luokissa klo 14-17. Lisäksi kahvilassa esitetään Metsän tarina klo 18 ja Näkymätön Elina klo 20.
  • Pape Cisse ja Taika-Petteri tarjoavat ohjelmassaan musiikkia, monikulttuurisuutta, jonglöörausta ja vatsastapuhumista klo 15 alkaen.
  • Kulissi goes a cappella -kuoro esiintyy klo 17.

Tekemistä siis riittää! Kyläkaupungin yön kyläohjelmiston taustalla ovat paikalliset aktiivit, joita ilman tämä ei olisi mahdollista. Ohjelmisto on osa Jyväskylän kaupungin Kulttuurikolmio-hanketta.

Pohjois-Korpilahti-35

Tikkalan koululta ajetaan vielä Mehtosen perinteikkäälle kyläkaupalle, jossa kyläläisiä on palveltu melkein sadan vuoden ajan. Tapahtuman aikaan kyläkauppa palvelee klo 12–18 ja 15.30 siellä soi Seppo Marttisen harmonikka.

Näin kyläajelumme saatiin päätökseen. Kiitämme kovasti Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen puheenjohtajaa Paula Määttää, joka antoi meille mahdollisuuden kokea Kyläkaupungin Yön kohteet jo ennen varsinaista tapahtumaa ja toimi suurenmoisena oppaana matkalla!

 

Laura-Kristiina Moilanen (teksti) & Laura Piiroinen (kuvat)