Ajankohtaista - Yläkaupungin Yö

Yläkaupungin Yö etsii tuottajaa

Yläkaupungin Yö on poikkitaiteellinen, pääsymaksuton kaupunkifestivaali, joka on järjestetty vuodesta 1992 lähtien Jyväskylässä Yläkaupungin Yö ry:n toimesta. Keväällä festivaali viettää 25-vuotisjuhlavuottaan, ja se järjestetään 20.5.2017.

Yläkaupungin Yö ry hakee tuottajaa hoitamaan festivaalin käytännön järjestelyjä yhdessä muun tuotantoryhmän kanssa. Tuottajan toimenkuvaan kuuluu muun muassa festivaalin tiedottamiseen, markkinointiin, taloudenpitoon ja yhteistyökumppaneiden sekä apurahojen hakemiseen liittyviä tehtäviä. Lisäksi tuottaja kehittää festivaalin toimintaa sekä toimii harjoittelijoiden ohjaajana. Festivaalin tuottajalta edellytetään kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Hakijalta vaaditaan hyviä organisointi- ja ryhmätyötaitoja, oma-aloitteisuutta, paineensietokykyä, projektinhallintataitoja, näkemystä Keski-Suomen kulttuurikentästä ja sen kehittämisestä sekä joustavuutta työaikojen suhteen.

Työsuhde on määräaikainen alkaen tammikuun puolivälissä ja jatkuen toukokuun loppuun. Tehtävästä maksetaan 6750 euron suuruinen kertakorvaus, jonka maksuerät ovat sovittavissa.

Lähetä hakemus ansioluetteloineen 20.12.2016 mennessä pdf-muodossa osoitteeseen kulttuurituottaja (a) jyy.fi. Sähköpostin otsikoksi tulee merkitä ”Yläkaupungin Yön tuottaja”. Vain hakuohjeiden mukaiset hakemukset huomioidaan. Haastattelut järjestetään 27.12.

Lisätietoja
Anniina Hartikainen
Yläkaupungin Yö ry:n puheenjohtaja
kulttuurituottaja (a) jyy.fi, +358 50 304 5354

Toimisto esittäytyy

Oletteko koskaan aprikoineet, ketkä ovatkaan ne salaperäiset henkilöt, joita toimiston väeksi kutsutaan? Paljastetaan salaisuus! Esittelemme itsemme ja kerromme, mihin ohjelmiin haluaisimme osallistua, jos olisimme tapahtumassa kävijöinä. Tsekkaa tärpit ja innostu!

Lue lisää…

Bussilla kyläkaupungeille

Koska teemana on kyläkaupungin yö, olemme laajentaneet reviiriämme pelkkien omilla töppösillä kuljettavan matkan ulottumattomiin. Tämän vuoksi olemme järjestäneet maksuttomia bussikyytejä kyläkaupunkeihin, Keltinmäkeen, Mustalammelle ja Pohjois-Korpilahdelle, jotta niissäkin vieraileminen on vaivattomampaa. Hyppää siis rohkeasti bussin kyytiin ja katso miltä robottinavetta näyttää ja mitä muuta kyläkaupungeista löytyy!

Matkaan voi hypätä mistä tahansa matkan varrelta. Bussille voi heilauttaa kättä myös suunniteltujen pysäkkien ulkopuolella ja hypätä joukkoon.

AIKATAULU

Bussit lähtevät kantakaupungista klo 12.45, 14, 16, 18 ja 21. Huomio! Kello 12.45 starttaavan lähdön ensimmäinen pysäkki on Monikulttuurisuuskeskus Glorian edessä, muulloin bussi lähtee liikkeelle yläkaupungilta Lounaispuiston pysäkiltä.

REITTI

Palatessa tullaan samaa reittiä takaisin. Matkan kesto on noin 45min-60min yhteen suuntaan ja paluumatka Tikkalasta lähtee noin tasalta. Viimeinen bussi takaisin lähtee Tikkalasta noin kello 22.

 • (Monikulttuurisuuskeskus Gloria, kello 12.45)
 • Lounaispuiston pysäkki (13, 14, 16, 18 ja 21)
 • Ronsuntaipaleentien pysäkki
 • Keltinmäen keitaan pysäkki, Sienitien päässä oleva kääntöpaikka
 • Mustalammen kääntöpaikka
 • Kuohun kyläkauppa
 • Sarvenperän korsun pysäkki
 • Sarvenperän entisen koulun pysäkki
 • Kalliokylän tiehaara
 • Ylä-Muuratjärven kylätalon pysäkki
 • Ylä-Muuratjärven rivitalojen pysäkki
 • Tikkala, Laukkalan talon pysäkki
 • Tikkala, Mehtosen kauppa
 • Tikkala, Ohelan robottinavetta

TAKSIBUSSI PALVELEE YÖLLÄ

Lounaispuiston ohjelman loppuessa ja festivaalitorimme sulkeutuessa kello 01 aikoihin lähtee yläkaupungilta taksibusseja, joilla pääsee minne tahansa Jyväskylässä. Matkan hinta on 5 euroa.

Toivotamme hauskaa matkaa kyläkaupunkeihin!

Tule torille!

Yössä pääsee kokemaan jos jonkinmoista, mutta tekeminen ei suinkaan lopu esityksiin ja työpajoihin. Torialueemme toimijat ovat valmiita ihmetyttämään ja ihastuttamaan! Seminaarinkadulla ja Musican aulassa kannattaa siis käydä pörräämässä, sillä näitä myyjiä ei ihan jokaisessa tapahtumassa näekään.

Monet järjestöt saapuvat esittelemään toimintaansa alueelle. Mensan kojulla voi kokeilla leikkimielisiä älypelejä, room escape -yritys Mysteeri puolestaan järjestää Yössä mysteerin, johon voi hakea ohjeet heidän pisteeltään. Yöhön saapuu myös sankoin joukoin käsityöläisiä myymään tuotteitaan. Tarjolla on yksilöllisiä asusteita, koruja ja muita esineitä, myös kierrätysmateriaaleista, kuten lusikoista ja sisäkumista valmistettuja.

Tekemisen tuoksinnassa ei tarvitse olla nälissäänkään. Torialueen ruokakojujen tarjonta kutkuttelee Yön kävijöiden makunystyröitä tukevammalla ruualla sekä makeannälkään tarkoitetuilla herkuilla. Tarjolla on myös erikoiskahveja Paahtimo Papun ja Punaisen Kirahvin toimesta.

 

ykyo2016-toripaikat_kartalla-web

Toripaikat listattuna. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Viimeisiä säätöjä ohjelmaan

Moni teistämahtavista yleisön edustajista katsonee Yön ohjelmaa lehtemme ohjelmakartasta. Tämä postaus on suunnattu erityisesti teille! Mikään ei nimittäin ole pysyvää, ei edes ohjelmamme, vaan muutoksia on tullut lehden painamisen jälkeen. Suosittelemme vahvasti katsomaan tämän listauksen läpi ja panemaan merkille muutokset, lisäykset ja peruutukset. Kaikki nämä näkyvät myös nettisivujen ohjelmassa ja päivittyvät jatkuvasti!

Olethan huomannut, että voit koostaa netissä oman henkilökohtaisen päiväohjelmasi? Tämä tapahtuu ohjelmasivulla. Kun löydät itseäsi kiinnostavan esityksen, paina tähteä. Lopuksi löydät valintasi koottuna klikkaamalla ”jaa tähdelliset” -täppää sivun alareunassa. Linkin kopioimalla voit esimerkiksi kertoa ystävillesi, millaisen Yläkaupungin Yön aiot kokea ja vertailla, oletteko menossa samoihin ohjelmiin. Näppärää!

 

PERUUTUKSET

Suomenhevosten ajonäytös, Ruusupuiston piha klo 15

Honey Please, Sohwi klo 17

Venla Kupiainen, Juomatehtaan studio klo 18

Ikääntyvien yliopiston Seniorikuoro, Yliopiston ravintola Tilia klo 16

Slack-line työpaja, Yliopiston kirjaston piha klo 16

Teatterikoneen Musta taksi -kollektiivi / Rakkaudesta tulevaisuuteen – esitys viidessä näytöksessä, Vanha paja klo 21

 

MUUTOKSET

Jyväskylän Kangas: Tietoiskuja ja kesäkukkien istutusta, Kauppakatu 15 (entisen Tiimarin kohdalla) klo 14

Kevät-tanssisoolo, Elli Pulkkinen, Kauppakatu 15 (entisen Tiimarin kohdalla) klo 15

Rantaväylä-skenaariot esittelyssä, Kaupunginkirjaston Minnansali klo 11

Suuri Hipposilta, Kaupunginkirjaston Minnansali klo 15

Heidi Naumasen ja Laura Ruotsalaisen näyttelyn esittely, Taidekortteli, Galleria Becker, klo 15-17

Mikko Tapper, Vakiopaine klo 18.30

 

LISÄYKSET

Algoriston diskreetti charmi, Ruusupuisto, aula, 16.30-18.30

Lauluryhmä Jännät, Alvar Aalto -museo klo 18.15

TUFF! Pre-party / SKATE, Yliopiston tenniskenttä klo 12

Slack Bird / Viralliset OFS2016-treenit, Yliopiston tenniskenttä klo 14

OFS DJ / Viralliset OFS2016-treenit, Yliopiston tenniskenttä klo 15

Free Skate, Yliopiston tenniskenttä klo 17-19

Lounaispuisto Bar (K18), Lounaispuisto, klo 15-00.30

Get Expa – The scale of Game industry in Jyväskylä, Ruusupuisto, 1. krs luentosali Juho klo 17

Elokuvamusikaali Jäänmurtaja, Ruusupuisto, 1. krs luentosali Juho, klo 17.45

The Swordless Samurai,Ruusupuisto, 1. krs luentosali Juho klo 18.40

Kazmertsuk – stories & characters, Ruusupuisto, 1. krs luentosali Juho klo 20

Ainakaunis, Sohwi la 17

Mixtape, Suomen käsityön museo klo 21

Äänitaiteilija Patrick McGinley (murmer) sekä kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa sekä Pixelache-festivaali esittäytyvät, ti-la2016, Äkkigalleria klo 19-21

Minä En Ole Kala, Toivolan vanha piha klo 15

Kalina-tanssilauluryhmä, Yliopiston kirjaston aula klo 13

Kalina-tanssilauluryhmä, Tikkalan koulu klo 14.30

Anne Sarja-Kolu: ”Väreillä leikkiminen sallittu”, Keltinmäen keidas klo 22

Sarvenperän Korsusauna lämpimänä, Sarvenperän korsu klo 18-24

(S)low communication -taidetyöpaja, Toinila klo 12-15

Duo Saras esiintyy ympäri festivaalialuetta, ympäri kaupunkia festivaalin ajan

Älylän pihakirppis, Älylän pihat klo 12-15

Kirjahuutokauppa, Älylän pihat (Alvar Aallon katu 3) klo 15

Teatterikoneen Musta taksi -kollektiivi: Alkukantaisen hoilotuksen työpaja, Vanha paja klo 21

 

Eläköön burleski!

Burleski-1

Georgina CatMint ja Kiki LaFox

 

Jyväskylä Burlesque on kollektiivi, joka kokoaa burleskitaiteilijat yhteen ja järjestää esityksiä Jyväskylässä. Yläkaupungin Yökin saa oman show’nsa taiteilijoiden noustessa lavalle Juomatehtaan studiolla klo 22.30. Kollektiivi myös kurssittaa burleskia. Päätimmekin irrottautua toimistolle Kiki LaFoxin vetämälle burleskin alkeita ja eläytymistä käsittelevälle kurssikerralle kokeilemaan itse, millaista taidetta burleski oikein on!

Lue lisää…

Moka on lahja, eli improvisaatioteatteria Yössä

Vuonna 2012 perustettu improvisaatioteatteri Mieletön Sitruuna treenaa Veturitalleilla viikoittain. Omien sanojensa mukaan poppoo nauttii eniten improvisaation vapaudesta ja suunnittelemattomuudesta. Yöhön he lupaavat ”kreisejä hahmoja”. Kävin treeneissä kuulostelemassa meininkiä ja tapaamassa näyttelijöitä. Säkkituoleilla istuskelleet Pasi, Sanni, Sami ja Paula jakoivat kokemuksiaan ja näkemyksiään improvisaatiosta. Minua kiinnosti erityisesti mikä improssa on parasta. Miksi juuri impro?

”On hienoa kun saa toteuttaa itseään hyvinkin vapaasti, ja vaikka kuinka pahasti mokaisi niin se on täysin hyväksyttävää. Improvisaation perussääntöhän on, että ”moka on lahja'”, Sami kertoo.

”Impro on ihana teatterimuoto jossa voi vapaammin leikitellä ja kokeilla erilaisia hahmoja ja kohtauksia, ilman painetta siitä että täytyisi olla erityisen hyvä näyttelijä. Voi sen sijaan olla vaikka hyvä tarinankertoja tai taitava räppäri”, Sanni jatkaa.

”Kivointa on, ettei tarvitse suunnitella. Elämässä joutuu sitä tekemään jo muutenkin, niin on mukavaa että improa tehdessä se on mahdotonta”, Pasi sanoo.

Improvisaatioteatteri alkaa kuulostaa niin mukavalta että mieleni tekisi hypätä lavalle heidän kanssaan. Myös ”moka on lahja” periaate pääsee (kovaan) käyttöön omassa elämässäni. Treenien sabotoinnin sijaan päätän vielä udella, mitä he tuovat Yöhön. Näyttelijät kertovat aikovansa luoda improvisoidun kylän, jossa katsojat pääsevät seuraamaan minkälaisia hahmoja, tapahtumia ja hahmojen välisiä suhteita kylään syntyy.

”Meillä on aina yhdessä improtessa tosi hauskaa. Uskon sen välittyvän myös katsojille”, Paula sanoo.

Haastattelun päätteeksi sitruunat tekivät Yläkaupungin Yö -aiheisen impron. Videolla on myös tekstitykset, jotta pääset nauttimaan siitä julkisillakin paikoilla häiritsemättä kanssatallaajia.

 

 

Mette Seppälä

Poimintoja Kyliltä

Tämän vuoden teema Kyläkaupungin Yö tempaisi toimiston naiset tourneelle keväiselle maaseudulle. Vaikka sitä ei aina keskustan tuntumassa muistakaan, on Jyväskylän kunnan alueella myös täysin aitoa maalaismaisemaa lehmineen ja kyläteineen. Festivaali levittäytyy tänä vuonna yläkaupungin lisäksi kyläkaupunkeihin eli Keltinmäkeen, Myllyjärvelle ja Pohjois-Korpilahdelle. Kävimme vierailulla niissä kohteissa, jotka ovat Yön aikaan bussikyydin päässä keskustasta. Jo pelkästään reitti, jota bussi tapahtuman aikaan kulkee, on näkemisen arvoinen ja nyt keväällä parhaimmillaan. 

Poko-9

Lue lisää…